Skip to content Skip to menu Skip to footer

Nordic Working

Anterior
A data do evento:
10 Outubro 2013
Tipo de evento:
Em linha
Estado do registo:
Encerrado

Sobre este evento

EURES in the Netherlands is proud to present the next edition of the Nordic Working European Job Day (EJD) which will take place in October 2013. The Nordic Working EJD is a recruitment event where jobseekers from the Netherlands, municipalities, and companies from Scandinavia (Denmark, Norway, Sweden), Finland, and Iceland can meet and make contact.

If you’re a jobseeker thinking about living and working in one of the countries listed above then the Nordic Working EJD could be precisely what you need! This innovative EURES event will enable you to come face-to-face with municipalities and companies interested in YOU! EURES Advisers will be on hand to provide you with information and consultations on living and working in their respective countries. Employment professionals will also be in attendance to give informative presentations on the topic of European mobility.

If you’re an employer you will be able to meet hundreds of qualified jobseekers actively looking for jobs in your sector. And if you represent a municipality looking to attract European talent to your area then the Nordic Working EJD is your chance to get in contact with enterprising people interested in European mobility.

Make sure to take part in the Nordic Working EJD in October this year to give your employment ambitions a significant boost!

Anúncios

EURES helpt automonteurs aan nieuwe kansen in het hoge noorden

Twee Spaanse automonteurs hebben in Finland een geweldige baan gevonden dankzij het EURES-netwerk en het EURES-portaal voor beroepsmobiliteit.

De Jag-Finn Oy Jaguar garage is een familiebedrijf in Espoo, in de buurt van Helsinki. Vorige zomer kon de garage moeilijk monteurs uit de buurt vinden, en zo kwamen ze bij EURES uit.

“Het is een feit dat er in heel Finland een tekort aan automonteurs is,” legt lokaal EURES-adviseur Arne Linderborg uit. “De directeur kende het EURES-netwerk nog niet, maar nadat wij haar hadden uitgelegd wat we te bieden hadden, besloot ze de gok te wagen en in het buitenland te werven.

Online doorbraak

Arne bracht een bezoek aan de garage om uit te vinden wat ze nodig hadden en vertelde de leidinggevenden over de dienstverlening van EURES. De vacatures werden vervolgens op het portaal geplaatst en niet lang daarna nam José Castillo uit Barcelona contact op. José was een werkloze automonteur – en eigenaar van een Jaguar – en hij had al tevergeefs op zo’n 300 banen in Spanje gesolliciteerd.

José bleek over de vaardigheden te beschikken waarnaar de garage op zoek was en begon in oktober 2012 in Finland. Hij kreeg al snel gezelschap van zijn landgenoot David Fernandez uit Murcia.

“Beide mannen genieten van hun nieuwe baan en van het leven in het algemeen. Het bedrijf is erg blij met het nieuwe personeel en dankbaar voor de hulp en de adviezen van EURES,” aldus Arne. “Voor mij is het een van de succesfactoren dat de garage begreep wat het waard was om twéé mensen uit Spanje aan te nemen – José en David konden elkaar helpen met de lastige overgang die leven en werken in een ander land meebrengt.”

De vriendinnen van de beide mannen zijn inmiddels ook in Finland gearriveerd – de vriendin van José is een paar maanden geleden vanuit Spanje naar hem toe gekomen en heeft nu zelf ook werk gevonden. Jag-Finn Oy heeft de mannen ook geholpen aan het Finse leven te wennen door huisvesting te zoeken en taallessen te geven.

Meer informatie:

Kijk op de EURES-evenementenkalender waar en wanneer er een banendag is

Zoek een EURES-adviseur

Lees op het EURES-portaal voor beroepsmobiliteit meer over de werk- en leefomstandigheden in verschillende Europese landen

Zoek een baan in de EURES-vacaturebank

Ontdek wat EURES kan doen voor werkgevers

Sluit u aan bij EURES op Facebook

Volg EURES op Twitter

Maak een connectie met EURES op LinkedIn

Volg EURES op Google+

EURES helpt Duitse werkzoekende aan baan bij Volvo in Zweden

Toen de Duitse IT-beheerder Florian Götzl besloot zijn geluk in een andere EU-lidstaat te beproeven, wendde hij zich tot EURES voor hulp.Dankzij het degelijke advies van een plaatselijke EURES-adviseur sleepte hij een droombaan in de wacht bij Volvo IT in Göteborg.

Vorige zomer werkte Florian nog in het Oostenrijkse Wörgl, maar hij en zijn verloofde wilden graag andere horizonten verkennen, dus gingen zij op zoek naar mogelijkheden voor een baan in het buitenland. Tijdens het ‘googelen’ naar arbeidsmarktinformatie ontdekte Florian EURES en diens netwerk van adviseurs.

In de zomer van 2012 besloot hij een reis naar Göteborg te maken om er de kansen op een baan af te tasten. Daar ontmoette hij EURES-adviseur Olof Person.

“Olof nam met mij de plaatselijke arbeidsmogelijkheden door en legde me uit waarop ik moest letten om op de Zweedse arbeidsmarkt succesvol te kunnen solliciteren”, vertelt Florian. “Hij toonde me hoe ik informatie het best aan plaatselijke werkgevers kon presenteren, en wees me op de verschillen tussen de Duitse en Zweedse manier van solliciteren, bijvoorbeeld in de opmaak van het cv.”

De grote stap

Vervolgens solliciteerde Florian naar een baan bij Volvo IT, een van de grootste werkgevers in de regio. Het is ook een bedrijf met internationale uitstraling dat geregeld werknemers uit andere landen aantrekt, wat voor Florian niet onbelangrijk was omdat hij het Zweeds nog niet helemaal onder de knie heeft.

Florian solliciteerde met succes naar een baan in de IT-afdeling en ging in november 2012 bij het bedrijf aan de slag.

“De baan bevalt me prima. Het team waarin ik werk, heeft me goed opgevangen en veel ondersteuning gegeven”, aldus Florian. “Mijn verloofde en ik genieten van ons nieuwe leven in Zweden. Ik kan iedereen aanbevelen bij de EURES-adviseurs aan te kloppen. Zij kennen de plaatselijke arbeidsmarkten en bieden degelijk praktisch advies voor het vinden van een baan.”

Meer informatie:

Een baan zoeken in de EURES-vacaturebank

Ontdek wat EURES kan doen voor werkgevers

Kijk op de EURES-evenementenkalender waar en wanneer er een banendag is.

Zoek een EURES-adviseur

Lees op het EURES-portaal voor beroepsmobiliteit meer over de werk- en leefomstandigheden in verschillende Europese landen.

Sluit je bij EURES aan op Facebook

Volg EURES op Twitter

Maak een connectie met EURES op LinkedIn

Volg EURES op Google+

Een vader en zijn zonen vinden hun geluk in Noorwegen

In 2006 vond Sigitas Damulis uit Litouwen via EURES een baan in Noorwegen. Hij was van plan maar een paar maanden te blijven, maar nu, zeven jaar later, is hij er nog steeds en zelfs zijn twee zonen zijn overgekomen.

Sigitas solliciteerde in eerste instantie in 2006 via een EURES-adviseur in Litouwen naar een baan als timmerman. Op grond van zijn cv werd hij geselecteerd voor een gesprek met een vertegenwoordiger van Adecco, de internationale personeelsbemiddelingsfirma die belast was met het vervullen van de vacature. Hij werd samen met acht landgenoten geselecteerd om naar Oslo te verhuizen. Zeven jaar later bevinden Sigitas en drie van zijn landgenoten zich nog steeds in Noorwegen. Zelfs zijn twee zonen, Mindaugas en Aurimas, hebben zich na korte tijd bij hem gevoegd.

“Ik ben in 2010 hierheen gekomen om te werken als steigerbouwer en Aurimas, mijn broer, is anderhalf jaar later gekomen; hij is timmerman, net als pa. Wij leven allemaal in Oslo en ook een aantal anderen die als eersten hierheen verhuisden, zijn er nog. Het bevalt me hier goed en ik ben van plan om voorlopig te blijven, ook al weet je nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren”, legt Mindaugas uit.

“Mijn advies aan iemand die erover denkt naar het buitenland te verhuizen is dat je goed moet beseffen waarom je weggaat en dat je zoveel mogelijk informatie op voorhand moet verzamelen. Zij [EURES en Adecco] hebben veel ervaring met het werven van mensen uit het buitenland; dat heeft het voor ons allen gemakkelijker gemaakt. Zij hebben ons ook geholpen om ander werk te vinden. Het staat buiten kijf dat je bereid moet zijn om hard te werken en goede referenties moet zien te krijgen, maar als je dat doet, zijn de mogelijkheden hier goed”.

Sigitas en Aurimas werken beiden nog steeds via Adecco. Mindaugas werkt nu voor Ramirent AS en heeft het Noors kunnen toevoegen aan zijn reeds uitgebreide talenkennis: Litouws, Engels, Russisch en Pools, tot nu toe.

Loreta Zdaniauskiene, EURES-adviseur in Litouwen, volgt de familie en hun voortgang. “Het is geweldig om feedback van hen te krijgen en van de anderen die naar het buitenland verhuisd zijn. Het helpt ons om verschillende problemen op te lossen en ons EURES-werk te verbeteren. Daardoor kunnen wij in de toekomst een nog betere service bieden”, zegt Loreta.

Meer informatie:

Zoek een baan in de EURES-vacaturebank

Zoek een banendag in de EURES-evenementenkalender

Zoek een EURES-adviseur

Lees op het EURES-portaal voor beroepsmobiliteit meer over de werk- en leefomstandigheden in verschillende Europese landen.

Sluit je bij EURES aan op Facebook

Volg EURES op Twitter

Maak een connectie met EURES op LinkedIn

Volg EURES op Google+

Gezondheidszorg staat centraal op banenevenement in Finland

Voor werkzoekenden, studenten en mensen die zijn geïnteresseerd in een baan in de zorg, is een speciaal wervingsevenement georganiseerd in het zuiden van Finland.

Het evenement vond plaats in Lahti, ongeveer 100 km en noorden van Helsinki en was georganiseerd door plaatselijk diensten voor arbeidsvoorziening en EURES. Er namen ongeveer 300 werkzoekenden en meer dan 20 werkgevers aan deel. Aangezien het accent vooral op de zorgsector lag, waren personeelsfunctionarissen van het belangrijkste ziekenhuis in de regio en van kleinere regionale instellingen voor gezondheidszorg en gemeenten aanwezig.

EURES-adviseurs gaven voor de aanwezige bedrijven een presentatie waarin ze informatie gaven over de diensten die EURES aanbiedt aan werkgevers. Zo was er aandacht voor het werven van verpleegsters uit Spanje om vacatures te vervullen en voor de ondersteuning die EURES kan bieden als de werkgever daadwerkelijk in het buitenland wil gaan werven.

De bezoekers kwamen uit Finland, maar ook uit andere landen. Er waren veel internationale studenten van de University of Applied Sciences, die meer wilden weten over wonen en werken in andere Europese landen.

Bovendien waren er vertegenwoordigers van de Lahti University of Applied Sciences (LUAS) en van Salpaus Further Education – een netwerk van instellingen voor beroepsonderwijs en -opleiding, diensten voor personeelsontwikkeling en algemeen hoger secundair onderwijs in Lahti en omgeving. Zij informeerden werkzoekenden over de mogelijkheden van een loopbaan in de zorg.

Sinds de start van het arbeidsbureau in Pesti in 2005 zijn er diverse van dit soort wervingsevenementen georganiseerd. “Wij hebben dit concept in de afgelopen jaren verder ontwikkeld. In de begintijd organiseerden we algemenere wervingsevenementen in de zomer, zoals de Europese banendagen, waar veel verschillende bedrijfstakken vertegenwoordigd waren. Maar omdat er in deze tijd meer vraag is naar personeel in de zorg, willen we een platform creëren waar werkgevers en werkzoekenden elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten en de mogelijkheden kunnen bespreken,"vertelt de Finse EURES-adviseur Aija Sievänen.

In totaal waren er meer dan 50 vacatures voor verpleegkundigen en 6 voor artsen waarvoor geschikte kandidaten werden gezocht. Ten minste vier vacatures werden op het evenement zelf vervuld. Verscheidene andere werkzoekenden werden kort daarna uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Aanvullende informatie:

Zoek een banendag in de EURES-evenementenkalender

Zoek een EURES-adviseur

Zoek meer informatie over de levens- en arbeidsomstandigheden in verschillende Europese landen via het EURES-portaal voor arbeidsmobiliteit

Zoek een baan in de EURES-banendatabase

Ontdek wat EURES kan doen voor werkgevers

Sluit je aan bij EURES op Facebook

Volg EURES op Twitter

Maak een connectie met EURES op LinkedIn

Volg EURES op Google+

Ondersteuning van begin tot eind bij de werving van medisch personeel

Elk jaar vinden honderden Spaanse verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen via Selección Emploi Europe werk in Frankrijk. Dit gespecialiseerde arbeidsbemiddelingsbureau is trots op zijn aandacht voor details om een soepel wervingsproces te waarborgen. De ondersteuning omvat het controleren van documenten, hulp bij het regelen van de reis en huisvesting en zelfs bijstand op de plaats van bestemming.

Het zijn moeilijke tijden voor medisch personeel in Spanje. In de afgelopen achttien maanden is het aantal werkloze verpleegkundigen verviervoudigd en staat nu op ongeveer 16 000. Door de financiële druk op de ziekenhuizen en praktijken in het land zijn er ook minder banen voor artsen en fysiotherapeuten.

“Het belangrijkste element van onze werkmethode is het opbouwen van een vertrouwensband met kandidaten en werkgevers,” zegt consultant Arzhéla Le Maitre van Selección Emploi Europe. “Als deskundigen op het gebied van personeelswerving voor de zorgsector kunnen wij te hulp schieten wanneer zich problemen met de baan, werkgever of administratieve formaliteiten voordoen.”

Arzhéla maakt deel uit van een klein team dat medisch personeel uit heel Spanje werft voor publieke en private instellingen in het buitenland – hoofdzakelijk klinieken, ziekenhuizen en verzorgingshuizen in Frankrijk. Het bureau werkt vanuit Pedrezuela, ten noorden van Madrid. Het plaatst vacatures op zijn eigen website en op andere netwerken.

“We werken al een aantal jaren uitstekend samen met Selección Emploi Europe, waarbij we ons richten op de plaatsing van kandidaten in het buitenland. De onderneming treedt op als intermediair tussen werkzoekenden en de zorgsector. Zij zijn goed op de hoogte met de Spaanse opleiding tot verpleegkundige en weten welke mogelijkheden er in Europa zijn,” zegt Maria Teresa Vieitez Carrazoni, EURES-adviseur in het Spaanse Zaragoza.

“We nemen ook circa 200 mensen per jaar aan via EURES, waarmee we sinds 2002 samenwerken,” zegt Arzhéla. “EURES geeft via haar site en haar adviseurs betrouwbare informatie over leven en werken in een ander land. Dat is een groot pluspunt voor ons en voor de werkzoekenden in onze kaartenbak."

Totaalservice

Het bureau werkt voor een groot deel online. Vaak wordt eerst een sollicitatiegesprek via Skype gehouden om de capaciteiten en motivatie van kandidaten te beoordelen. In de volgende fasen wordt contact gelegd met recruiters, wordt nagegaan of alle documenten, zoals diploma’s en opleidingscertificaten, in orde zijn, zodat in andere EU-lidstaten kan worden gewerkt, en worden de reis en andere zaken geregeld.

Soms gaat het bureau nog een stapje verder om de mensen die het werft, te helpen. “We vonden voor twee Spaanse fysiotherapeuten, een stel met twee jonge kinderen, werk bij een centrum in de buurt van Cherbourg in Frankrijk,” memoreert Arzhéla. “Met hulp van mijn familie, die uit dat gebied afkomstig is, hebben we tijdelijke huisvesting voor hen gevonden. Die twee vonden het daar zo leuk dat ze besloten te blijven, en ze werken er nu al meer dan drie jaar met veel plezier.”

Wanneer mensen die door het bureau zijn geworven, besluiten om naar Spanje terug te keren, hebben ze daar een betere positie op de arbeidsmarkt. Volgens Arzhéla hebben ze met hun baan in het buitenland meer ervaring en vaardigheden opgedaan, hebben ze meer zelfvertrouwen gekregen en zijn ze flexibeler geworden.

Aanvullende informatie:

Selección Emploi Europe (in ES, FR, EN, PT en IT)

Zoek een banendag in de EURES-evenementenkalender

Zoek een EURES-adviseur

Zoek meer informatie over de levens- en arbeidsomstandighedenin verschillende Europese landen via het EURES-portaal voor arbeidsmobiliteit

Zoek een baan in de EURES-banendatabase

Ontdek wat EURES kan doen voor werkgevers

Sluit u aan bij EURES op Facebook

Volg EURES op Twitter

Maak een connectie met EURES op LinkedIn

Volg EURES op Google+

EURES helpt medisch genootschap buitenlandse artsen werven

Het Zweedse medische genootschap Sveriges läkarförbund hoopt meer leden te werven door zijn krachten te bundelen met EURES en zo buitenlandse artsen die net in het land aankomen te bereiken. Een recente verkennende reis naar een wervingsevenement in Griekenland maakte dit grote samenwerkingspotentieel duidelijk.

Het Zweedse medische genootschap telt zo’n 45 000 leden, van wie drie kwart nog zijn beroep uitoefent. Als vereniging en vakorganisatie voor artsen biedt het genootschap advies en steun bij allerlei werkgelegenheidsvraagstukken, waaronder honoraria, onderwijs en de Zweedse gezondheidszorg.

“Een op de zes leden komt uit een ander land, velen van hen hebben een opleiding of artsenvergunning binnen de Europese Unie gekregen. Maar we denken dat we meer buitenlandse artsen ertoe zouden kunnen en moeten bewegen zich bij ons aan te sluiten”, vertelt Fredrik Eklöf, marketingmanager van het genootschap. “Artsen komen vaak naar Zweden wanneer zij een arbeidscontract met een werkgever hebben getekend, maar zij horen pas over het bestaan van ons genootschap wanneer zij al aan het werk zijn.” Hij denkt dat zij zich niet bewust zijn van het bestaan van Zweedse werkgeversorganisaties voor artsen of niet op de hoogte zijn van de ins en outs van de nationale arbeidsmarkt.

Contacten leggen met EURES

Fredrik vertrouwt erop dat de samenwerking met EURES zal helpen dit wervingsprobleem op te lossen. “Ik hoorde twee jaar geleden voor het eerst van EURES, toen enkele adviseurs contact met hen kregen”, vertelt hij. “Ik ging de doelstellingen van ons genootschap nog eens na en de manier waarop wij beter contact met buitenlandse artsen willen maken. De adviseurs legden uit welke partners met wie en op welke manier samenwerken, en hoe het genootschap baat zou kunnen hebben bij de diensten van EURES, vooral bij de wervingsevenementen van het netwerk.”

In december 2012 kreeg het Zweedse genootschap een eerste voorproefje van EURES-evenementen tijdens de Europese banendagen voor medische beroepsbeoefenaren in Athene en Thessaloniki, samen met EURES-vertegenwoordigers uit Frankrijk, Duitsland en Scandinavië. Er kwamen 300 artsen en enkele verpleegkundigen op af en 15 van hen kregen een aanbod van Zweedse werkgevers in een reeks medische specialismen.

“Nadat de EURES-adviseurs cv’s hadden verzameld en een toelichting hadden gegeven op de arbeidsmogelijkheden, ontmoetten wij deelnemers en legden hun de voordelen uit van het lidmaatschap van ons genootschap als zij in Zweden komen werken. Het was een win-winsituatie, die ons duidelijk aantoonde hoe zinvol samenwerking met EURES kan zijn”, voegt Fredrik eraan toe.

Hij vertelt dat het medisch genootschap zijn contacten met EURES gaat uitbreiden en op de hoogte wil blijven van nieuwe wervingsevenementen, vooral op plaatsen waar heel veel artsen worden verwacht. Het volgende evenement zal in Spanje plaatsvinden, waar vijf Zweedse werkgevers hun opwachting maken, en hopelijk ook Sveriges läkarförbund.

Meer informatie:

Bezoek de website van het Zweedse Medische Genootschap (Sveriges läkarförbund).

Sluit je bij EURES aan op Facebook

Volg EURES op Twitter

Maak een connectie met EURES op LinkedIn

Volg EURES op Google+

Spaanse artsen helen Zweedse wonden

In de Zweedse gezondheidszorg is er een groeiende behoefte aan personeel, dus gingen drie Zweedse werkgevers naar het Spaanse Valencia om daar artsen, één van de meest gevraagde beroepsgroepen in Europa, aan te werven.

Het is niet de eerste keer dat EURES een verbinding tot stand bracht tussen Zweedse werkgevers in de gezondheidszorg en Spaanse dokters. In oktober 2012 werden in Madrid ook al 23 kandidaten aangeworven. Deze keer, in april 2013 in Valencia, hadden de werkgevers een voorselectie gemaakt van 47 kandidaten voor sollicitatiegesprekken.

Twee van deze zeer gewilde dokters waren Jose Francisco Munot en Olga Romero Seville – een gehuwd stel, beiden arts. “We willen onze banenkansen graag vergroten, groeien in ons vak en onze kinderen goed onderwijs bieden. Zweden blijkt dat allemaal te hebben,” legt Olga uit terwijl ze op haar zwangere buik wijst.

Het werken als arts in een ander land kent wel uitdagingen. Naast de voor de hand liggende taalbarrière moet je je ook aanpassen aan een nieuw werkklimaat. “In Zweden heeft een arts ongeveer 30 minuten voor iedere patiënt, wat een groot verschil is met Spanje. Hij of zij moet wennen aan een minder hiërarchische structuur, waarin de dokter deel uitmaakt van een team met verpleegkundigen en andere deskundigen. Een ander verschil is dat we de doelstelling hebben om 80% van onze cliënten zelf te behandelen en slechts 20% door te verwijzen, dus je moet over veel vaardigheden beschikken,” aldus Stefan Hjelm, personeelsconsulent bij de provincie Värmland.

Aanwerven in het buitenland kan ook extra verantwoordelijkheden voor de werkgever meebrengen: “Als werkgever neem je niet alleen een nieuw personeelslid aan, maar krijg je vaak de rest van het gezin erbij. Wij helpen met huisvesting, kinderopvang en al het papierwerk,” vertelt Michael Zijp, personeelsdeskundige bij de regio Västra Götaland.

Dit evenement maakte deel uit van een doorlopend samenwerkingsverband tussen EURES Spanje en EURES in de Scandinavische landen (Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen), waarbij EURES klaarstaat om in elke bedrijfstak elke werkgever die hoogopgeleid of laaggeschoold personeel wil aannemen, bij te staan.

Meer informatie:

Ontdek wat EURES kan doen voor werkgevers

Een baan zoeken in de EURES-vacaturebank

Kijk op de EURES-evenementenkalender waar en wanneer er een banendag is

Zoek een EURES-adviseur

Lees op het EURES-portaal voor beroepsmobiliteit meer over de werk- en leefomstandigheden in verschillende Europese landen

Sluit je bij EURES aan op Facebook

Volg EURES op Twitter

Maak een connectie met EURES op LinkedIn

Volg EURES op Google+

Un, dos, tres... vier, fünf, sechs: nieuwe kansen voor Spaanse verpleegkundigen dankzij intensieve lessen Duits

Hoewel verpleegkundigen in verschillende landen verschillende verantwoordelijkheden dragen, verloopt het verschaffen van zorg overal in Europa op ongeveer dezelfde manier. Het is daarbij van belang om goed met patiënten te kunnen communiceren; verpleegkundigen die naar een ander EU-land willen verhuizen, zullen dan ook de lokale taal moeten leren. Het programma 'Uw eerste EURES-baan' kan financiële ondersteuning bieden voor taallessen en verhuiskosten.

Laura Gallego Muñoz is een van de 20 pas afgestudeerde verpleegkundigen die een zes maanden durende intensieve cursus Duits in Spanje heeft gevolgd. Ze is inmiddels met vijf van haar medecursisten naar Duitsland verhuisd en werkt bij Vivat, een Duitse thuiszorgaanbieder. Er werken nu in totaal 11 Spaanse verpleegkundigen in Duitsland. Laura en de andere verpleegkundigen hebben via 'Uw eerste EURES-baan' ondersteuning gekregen bij het regelen van de taallessen, bij het leggen van contacten met Duitse werkgevers en in de vorm van een financiële tegemoetkoming in de verhuiskosten.

Laura zegt hierover: “Onze EURES-adviseur heeft ons gedurende het hele proces geholpen en begeleid. De cursus Duits in Spanje werd geregeld door EURES Duitsland, dat ook verantwoordelijk is voor 'Uw eerste EURES-baan'. Vervolgens vroegen ze of we hun onze cv's wilden toesturen, die we voor de gelegenheid in een Europass-model hebben gegoten. Daarop nodigde Vivat me uit voor een sollicitatiegesprek, en hoewel daar ook nog een vertaler bij aanwezig zou zijn, heeft de leraar Duits me geholpen bij de voorbereidingen op het gesprek. Een week later kregen tien van ons een baan aangeboden, en zes daarvan hebben het contract ondertekend. 'Uw eerste EURES-baan' heeft ons gedurende het hele wervingsproces terzijde gestaan.”

Toen Laura en de andere verpleegkundigen verhuisden, bood 'Uw eerste EURES-baan' financiële steun. Bovendien bood het programma de kleine en middelgrote bedrijven die de banen aanboden, ondersteuning door middel van een tegemoetkoming in de kosten van het integratieproces van het bedrijf in de vorm van een eenmalige uitkering per werknemer.

Op de vraag hoe Laura het vindt om in Duitsland te wonen, antwoordt ze: “Ik vind het een geweldige ervaring. Ik leer een nieuwe taal, maak kennis met een nieuwe cultuur en een andere manier van werken, en ik leer bovenal mezelf kennen. Er zijn wel enkele verschillen tussen de twee landen wat betreft de verpleegkundigen: in Spanje word je universitair opgeleid en in Duitsland volg je een hbo-opleiding. Ik denk dat verpleegkundigen in Spanje iets meer verantwoordelijkheid dragen, maar over het algemeen zijn de werkzaamheden vrijwel identiek.”

Meer informatie:

De officiële website van Uw eerste EURES-baan

Kijk op de EURES-evenementenkalender waar en wanneer er een banendag is

Zoek een EURES-adviseur

Lees op het EURES-portaal voor beroepsmobiliteit meer over de werk- en leefomstandigheden in verschillende Europese landen

Zoek een baan in de EURES-vacaturebank

Ontdek wat EURES kan doen voor werkgevers

Sluit u aan bij EURES op Facebook

Volg EURES op Twitter

Maak een connectie met EURES op LinkedIn

Volg EURES op Google+

Baskische verpleegkundigen vinden baan in Noord-Europa

Een tekort aan personeel in de zorg was voor de Finse regio Satakunta aanleiding om verpleegkundigen te gaan werven in Spaans Baskenland. Hoewel de twee regio's meer dan 2 600 km van elkaar vandaan liggen, hebben ze nu – mede dankzij EURES en intensieve taallessen – een uniek samenwerkingsverband.

“Onze samenwerking begon toen vertegenwoordigers van Satakunta contact opnamen met de beroepsorganisatie van verpleegkundigen in Vizcaya”, zegt Dolores Goitiandia, EURES-adviseur bij Lanbide in Spanje. “Zij richtten zich op deze regio op aanraden van een Baskische verpleegkundige die al vele jaren in West-Finland werkt.”

Begin 2012 bracht een aantal Finse ondernemingen een bezoek aan Baskenland om een indruk te krijgen van het zorgstelsel en de opleiding van verpleegkundigen aldaar. EURES-Lanbide bracht de contacten met zorgverstrekkers en met de universiteit van Baskenland tot stand.

De werving ging van start in februari, toen EURES-Lanbide Finse vacatures voor verpleegkundigen publiceerde. EURES-Lanbide ontving zo'n 90 cv's van Baskische verpleegkundigen en stuurde deze door naar het Finse wervingsbureau dat voor dit interregionale proefproject was opgezet.

Klaar voor Finland?

Eerst werden gesprekken gevoerd in het kantoor van EURES-Lanbide, waar de beschikbaarheid en de geschiktheid van de kandidaten voor het project werden beoordeeld. “Vervolgens hebben we individuele sollicitatiegesprekken gevoerd, waarbij ook een presentatie over Finland werd gegeven. Een van de doelen was te achterhalen of mensen inderdaad bereid waren naar Finland te verhuizen en Fins te leren”, voegt Dolores eraan toe.

Baskisch en Fins zijn geen verwante talen maar behoren beide tot een kleine groep niet-Indo-Europese talen. De mensen die deze talen als moedertaal hebben, staan bekend om hun trots op de eigen cultuur en het eigen erfgoed. Dolores denkt dat deze eigenschap in dit project tot een hechte band heeft geleid.

Met hulp van EURES-Lanbide zijn voor de 46 geselecteerde verpleegkundigen gedurende twaalf weken Finse taalcursussen georganiseerd aan de universiteit van Baskenland in Bilbao. De studenten bereikten het EU A2-niveau, dat gelijkstaat aan een goede basiskennis van een vreemde taal.

In december 2012 werd een dertigtal verpleegkundigen geworven om als assistent-verpleegkundige in Finland te komen werken met geriatrische patiënten of in verzorgingshuizen. Zij gaan door met het leren van de Finse taal en moeten daar aan het eind van hun zes maanden durende proefperiode een examen over afleggen. Als hun taalvaardigheid dan goed genoeg blijkt te zijn, kunnen ze ervan uitgaan dat ze fulltime als verpleegkundige aan de slag kunnen in Finland.

“Op uitnodiging van EURES in Satakunta hebben Baskische EURES-adviseurs onlangs de geworven verpleegkundigen bezocht”, aldus Dolores. “Ze lijken blij te zijn met hun nieuwe baan en passen zich goed aan het Finse klimaat en aan de Finse maatschappij aan.” Ze voegt eraan toe dat de bedrijven waar ze in dienst zijn gekomen, de overgang voor de Baskische verpleegkundigen hadden vergemakkelijkt door kleine veranderingen aan te brengen in de arbeidspraktijken.

De bejaarde Finse patiënten in de klinieken waar de verpleegkundigen werken, zeggen dat ze opgetogen zijn over hun nieuwe verzorgers, maar dat ze wel moeten lachen om hun vreemde accent!

Aanvullende informatie:

EURES-Lanbide

Zoek een banendag in de EURES-evenementenkalender

Zoek een EURES-adviseur

Zoek meer informatie over de levens- en arbeidsomstandigheden in verschillende Europese landen via het EURES-portaal voor arbeidsmobiliteit.

Zoek een baan in de EURES-banendatabase

Ontdek wat EURES kan doen voor werkgevers

Sluit u aan bij EURES op Facebook

Volg EURES op Twitter

Maak een connectie met EURES op LinkedIn

Volg EURES op Google+

Event open for registration

The European Job Day, Nordic Working 2013 website was launched today.

Event open voor registratie

The European Job Day, Nordic Working 2013 website is vandaag gelanceerd.